Tisztelt Hölgyem / Uram!

A Szent Gellért Borház és Étterem, mely 1999 óta .a hagyományok őrzője, a Makói Fesztivál Alapítvánnyal karöltve életre hívja Makó és térségének első Kulináris Borklubját. Valljuk, hogy a minőségi és a kultúrált borfogyasztásnak egyre nagyobb létjogosultsága van napjainkban. Hisszük, hogy a Borklub léte és tevékenysége egyre nagyobb szerepet kap a magyar borkultúra népszerűsítésben.
Meggyőződésünk, hogy Ön tagságával és szerepvállalásával hozzájárulhat ahhoz, hogy hagyományainkat, értékeinket, szellemi örökségünket megtartva mindannyian részesei lehetünk számos élménynek, mely közelebb visz bennünket a bor megismeréséhez és a hozzá kapcsolódó tudományokhoz.
A Csanádi Húsos Fazék Közéleti Kulináris BorKlub - rövidített nevén Borklub a Kulináris Társaskörbe tömörült nemzeti eszméket valló, értékrendjüket nyíltan vállaló polgárok hívják életre azzal a céllal, hogy a klub működésén keresztül is bebizonyítsák: ma Magyarországon helye és társadalmi támogatottsága van a csak hazai alapanyagból készült, hagyományosan elkészített ételek élvezetének, a hagyományok és szokások ápolásának. Hiszünk a közélet és a magánélet szerves egységében, egyszersmind hirdetjük, hogy a család és a kisközösség jelenti az erkölcsi nevelés, a hagyományok és szokások ápolásának elsődleges helyét, ahonnan az államnak távol kell magát tartania.
Az olaszországi Slow Food-mozgalom a lassú élvezettel fogyasztott, a helyi termékekre épülő lakmározás utólérhetetlenségét hirdeti. Nem véletlen, hogy a Slow Food az északnyugat-olaszországi Piemonte tartományban, itt is a Langhe dombvidéken, Brában talált székhelyre, mivel Itáliában talán errefelé lehet a legjobbat enni és inni (sajtot, húst, szarvasgombát, csokoládét és Barolo vörösbort). Idehaza a Csanádi táj megfelel az olasz Piemonte tartománynak, s Makó méltán vetekszik Brában városával. Jót enni, pedig nálunk is azt jelenti, hogy élvezzük a táplálkozást: nemcsak bekapunk valamit, hanem frisset, finomat eszünk, felfedezzük azt, ami körülöttünk terem - egyensúlyban a természettel. Az alapító ökogasztronómus, Carlo Petrini megérezte, hogy a világ ki van éhezve az egészséges étkezésre. Mindenütt van valami különleges, egyedi és főleg sajátos helyi étel. Ez nemcsak osztriga, hanem például egy babfajta vagy a tanyán nevelt csibe is lehet. A felesleget termelő nagyüzemi mezőgazdaság nem fékezte meg az éhezést. Az egészségtelen, műanyag ízű gyorsbüfés (Fast Food) divatot honosította meg, sőt népek földművelési kultúráját - a biodiverzitást - semmisítette meg. Petrini eképpen fogalmazta meg ars poeticáját: "Nemzetközi mozgalomra van szükségünk a mikróbák megvédéséhez, hiszen azokból készül a szalámi és a sajt." Az olasz termelők és éttermek azonnal a Slow Food mellé álltak "edd a hazait!" jelszóval. A mozgalom védett élelmiszereket jelölt ki: Magyarországon például a mangalicasonkát, amelyet múlt decemberben mutattak be Olaszországban. A mozgalom sikerét jelzi a minden második évben, Torinóban megrendezett Gusto ízfesztivál. Itália határain túllépve ugyancsak elmondható a "lassú étkezés" hivőinek filozófiájaként, hogy a tökéletes lakoma: a helyi különlegességek elfogyasztása a helyi kisvendéglőben, amikor is az ételek a helyi kistermelők friss áruiból készülnek. Minderre persze nem kell hosszú órákat szánnunk, hiszen rohanó világban élünk. Annyi realitásérzék a nemzetközi Slow Food-mozgalom vezetőibe is szorult, hogy mindjárt a honlapjukon (www.slowfood.com) elismerik: valójában nem az asztalnál eltöltött idő mennyisége, hanem inkább az étkek minősége számít - no és az, hogy eközben milyen kapcsolatokat alakítunk ki. Merthogy a lassú étkezés mozgalom nemcsak a has örömeiről szól. Kezdjük persze a hasnál. A "lassított" fogások ízletes és változatos összetevőkből készüljenek, amelyeket sohasem a legközelebbi szupermarketben szerzünk be, ott ugyanis gyorsan érő-készülő, könnyen csomagolható és szállítható termékek korlátozott választékával szoktatnak rá az egyhangúságra. Fedezzük fel a környék ételkülönlegességeit, házilag gyártott tésztáit, borait vagy süteményeit - és máris új ismerősökre tettünk szert. Egyszóval: finomat eszünk, egészségesek maradunk, és még kulturálisan is gazdagszunk. De korántsem a főzőcskézésre korlátozódik a világszerte szorgoskodó Slow Food-aktivisták tevékenysége. Külön projekt foglalkozik például az eltűnés szélén álló termékek és ételek összegyűjtésével, amelyeket fesztiváljaikon és kiadványokban népszerűsítenek. Ugyanígy próbálják megvédeni a kulturális örökséghez tartozó fogadókat, vagy termelési módokat. S hogy a minőségi élelmiszerek többe kerülnek? Ezt a lassú étkezés hívei sem tagadják, ám arra hivatkoznak, hogy a fogyasztói szokások rossz irányba változtak. Manapság a családok mind többet költenek ruhára, műszaki berendezésekre vagy szórakozásra - és egyre kevesebbet arra, amit megesznek.
A "Csanádi Húsos Fazék" Kulináris BorKlub magyar alapanyagokból, magyar receptek alapján, magyar ételt kínál. Életfilozófiája "edd a hazait": ezért  nem használhatja az UNIÓ szemetét!
Mindezt a magyar gasztronómiai hagyományok példás ápolása mellett kívánja tenni, úgy, hogy havi rendszerességű rendezvényeire neves szakácsokat és borászokat, az irodalom, a folklór és a zene képviselőit is meghívja.
A Csanádi Húsos Fazék Kulináris BorKlub a 2007 június 9-10-ig megrendezésre kerülő II. Csanádi Húsos Fazék Fesztiválon lép a közönség elé úgy, hogy a fesztivál egyik programja lenne a klub magalakulása, majd az első közösen elfogyasztott vacsora közbeni borkóstolás, bordalok hallgatása és talán -uram bocsá- éneklése, mindez az előadott  műsor élvezetével összekapcsolva. Ezen a honlapon a klub működésével, a tárgyalt témákkal és az előadókkal kapcsolatos valamennyi lényeges információ megtalálható lesz. Lényeges, hogy a programról ne csak egy viszonylag szűk kör értesüljön, hanem a médián keresztül (pl. sajtótájékoztatók) a közvéleményt is tájékoztatni kívánjuk.  
A Borklub havi alkalommal rendszeresen fogja tartani összejöveteleit, ahol igény szerint sommelier képzés, borkóstolás, irodalmi és zenei est, egy-egy borász vendégül látása, borvacsora lenne terítéken. Bortúrák, kirándulások szervezését is szem előtt kívánjuk tartani.
Ezúton invitáljuk Önt ebbe a társaságba, ahová Ön is delegálhat ajánlással meghívásos alapon további tagokat. A Borklub háziasszonya Varga Márta, az első alakuló ülés 2007. június 9-én lesz, melyre szeretettel várjuk. A Borklub helyszíne a Szent Gellért Borház és Étterem nagyterme. Kérjük részvételi szándékát jelezze az info@szentgellertborhaz.hu e-mail címen, vagy a Mihály Zoltánnál a 62/211-069-es telefonszámon.

 

Tisztelettel köszönti és várja a Borklub soraiba:

                                                                                                          Dr. Mihály Zoltán
tulajdonos