Hétvégi hagyományőrző program Makón

Nem csak a húsosfazék kedvéért jöttek

Fazekas, tűzzomáckészítő, fémműves, papírmerítő, szövő, papucsos - és több mint kétezer érdeklődő vett részt a hét végén a makói Szent Gellért borházban és környékén a második hagyományőrző gasztronómiai fesztiválon és kézműves-bemutatón.

Élettel telt meg a Szent Gellért borház és környéke a hét végén: az épületben és környékén kézművesek, népi iparművészek, házi termelők telepedtek meg, s kínálták portékáikat, miközben az érdeklődők tájjellegű hagyományos ételeket kóstolhattak, és kulturális programok szórakoztatták őket - volt például néptáncbemutató, kórushangverseny és gitárkoncert is. Többek között fazekas, tűzzomáckészítő, fémműves, papírmerítő, szövő és papucsos hozta el legszebb munkáit, de házi készítésű gyümölcsborok, pálinkák, fűszerek, sajtok és különleges kolbászok is sorakoztak az asztalokon.
A kiállítók egyike, Molnárné Bárdi Andrea makói rézműves - akinél gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatták a mesterséget - azt mondta lapunknak, nagyon hasznosnak tartja, hogy a kismesterségek ily módon is tovább élhetnek Makón. A szervezők egyike, ifjabb Mihály Zoltán elmondta: szándékuk az volt, hogy alternatívát nyújtsanak a tömegkultúrával szemben - a gyerekek például a hamburger mellett ismerjék meg a kürtőskalácsot és a kemencés lángost is. A hagyományos étel- és italkultúra ápolásának jegyében szombaton borklubot is alapítottak, és a résztvevőknek ezentúl havi rendszerességgel szerveznek programokat, például kóstolókat, előadásokat.
Ősszel szüreti sokadalom

A Szent Gellért borház már az őszre is készül: szüreti sokadalmat rendeznek a mostanihoz hasonló kirakodóvásárral és kulturális programokkal a borkultúra népszerűsítése érdekében. Bár ez a hagyma fővárosában első hallásra furcsán cseng, nem árt tudni: Makó az 1700-as évekig éppúgy a borairól volt híres, mint például most Csongrád. A szüreti program egyébként éppen az alföldi, ezen belül a csongrádi borok fogyasztását fogja propagálni

Szabó Imre
2007-06-11

Húsosfazék-fesztivál Makón

Először rendez egész hétvégés programot a Szent Gellért borház Makón. Az I. csanádi húsosfazék-fesztivál a térség gazdag gasztronómiai múltjának hagyományaira szeretné ráirányítani a figyelmet.

A mezőgazdasági szakemberként is ismert makói vendéglátós, Mihály Zoltán szerint ez a tájegység dús legelőivel, gazdag gabonatermésével biztosította évszázado- kon át az állattenyésztés alapjait, így gyakran került húsosfazék a családok asztalára. Mi több, a szorgos háziasszonyok sokféleképpen tudták elkészíteni a különböző húsféléket.

Rendezvényükkel, az I. csanádi húsosfazék-fesztivállal szeretnék felkutatni, újra ismertté tenni és megkóstoltatni a csanádi táj ízeit mindazokkal, akik ellátogatnak a hét végén a borházba. Ebédre pörkölteket főznek, vacsorára kemencés sülteket készítenek, napközben pedig folyamatosan sütik a flekkent és a kemencés lángost. Meg lehet kóstolni a lelei kacsát kemencében sütve, a bogárzói birkapörköltet és a pátfalvai szármát füstölt hússal. A harapnivaló mellé jófajta itóka is dukál, ezért borkóstolót, sőt borfogyasztással kapcsolatos vetélkedőt is szerveznek.

Ám a kulináris élvezetek mellett a házigazdák gondoskodnak a szellem és a lélek pallérozásáról is: két napon át több mint egy tucat kézműves árusítja és készíti hagyományőrző tárgyait, amelyeket ki is próbálhat bárki. Ezt a programot elsősorban kisgyermekkel érkezőknek ajánlják: amíg a szülők kóstolgatnak, a gyerekek tesztelhetik kézügyességüket. A borház udvarán felállított színpadon térségi művészeti csoportok és vendégegyüttesek váltják egymást. Fellép többek között a csanádpalotai Dér István Általános Iskola fúvószenekara Mátó Mátyás vezetésével, a kiszombori Esőnap Álomszínház, amely Tersánszky Józsi Jenő Kakukk Marci című darabját adja elő. A jó hangulatról többek között Ivánovics Tünde népdalénekes, Fábry Géza kobozművész, a pécsi Vivát Bacchus bordalárda, a gyulai Békés Banda, a Pesty Party Showband, illetve a Storyville Jazz Band gondoskodik.

Délvilág, 2006 május 25.

Jövőre is lesz húsosfazék-fesztivál

Finom ételek és népi kultúra Makón

Sikeresen zárult tegnap Makó első húsosfazék fesztiválja. A Szent Gellért Borházban a finom ételek mellett a népi kultúrát is élvezhette több mint félezer vendég.

Az első csanádi húsosfazék- fesztiválra és kézműves kirakodóvásárra több mint félezren voltak kíváncsiak a hét végén, így biztos, hogy hagyományt teremtett a rendezvény. Mihály Zoltán főszervezőtől megtudtuk: jövőre is egy hasonló hétvégére készülhetnek a finom ételek és az igényes népzene, valamint a vidám programok kedvelői. A Szent Gellért Borházban megrendezett fesztivál fővédnökségét a város polgármestere, Buzás Péter vállalta, aki szombat délelőtt nyitotta meg a rendezvényt.

A rendezvényen a térség ételkülönlegességei közül válogathatott minden betérő: bogárzói birkapörkölt, csikóspusztai marhapörkölt és zombori körömmel, velővel gazdagított pacal, valamint a flekkenek kedvelői számára vaslapon sült fokhagymás tarja közül válogathatott, aki az ebédet a zenés programok mellett kívánta elfogyasztani. Este pedig például gacsibai kemencés hagymás csülköt, lelei, kemencében sütött kacsát, pátfalvai kemencés szármát kínáltak az ínyenceknek. A gasztronómiai élvezetek mellett kézművesvásár is várta a látogatókat.
Aki pedig duplázni akart, tegnap megtehette, hiszen a finomságokat a válogatott szakácsgárda újra elkészítette.

Délvilág, 2006. május 29.